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Montag, 29. Februar 2016

Cinnamon Cake

This cake is the best of both worlds: it tastes like a cinnamon roll, but it is whipped up as quickly as a regular pound cake.

I use a small bundt pan, as there is just the two of us. If you are using a regular pan, just double the recipe below!




For the bundt cake you will need:
  • 120g (1 stick) butter, at room temperature
  • 250g (1 and 1/4 cup) caster sugar
  • 3 eggs
  • 100g (1/2 cup) vanilla yoghurt (or plain)
  • 1/4 tsp vanilla extract
  • 50ml (1/8 cup) milk
  • 200g (1 and 1/2 cup) flour
  • 1 tbsp baking powder
  • 1 pinch of salt

For the "filling" you will need:
  • 150g (3/4 cup) sugar
  • 1-2 tbsp ground cinnamon

For the icing you will need:
  • 80g (2/3 cup) confecioner's sugar
  • 1 tbsp milk
  • 1/2 tbsp ground cinnamon


1. Preheat your oven to 170°C / 330 F. Grease and a bundt pan and lightly dust with flour.

2. In a medium bowl, cream together butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, yoghurt, vanilla and milk and give it a good mix.

3. Mix the flour, baking powder and salt, add to the liquid ingredients and combine well.

4. Pour one third of the batter into the prepared bundt pan. Mix sugar and cinnamon and sprinkle half of it onto the batter. Pour another third of the batter into the form and sprinkle with the rest of the cinnamon sugar. Cover with the last third of the batter. Using the handle of a spoon, carefully swirl it around the batter a couple of times to give it a marbled effect.

5. Bake at 170 °C /330 F for about 35 minutes. Let cool and remove from pan.

6. For the icing, combine all of the ingredients and drizzle onto the cooled off cake.

Zimtkuchen

Dieser Kuchen verbindet das Beste einer Zimtschnecke und eines einfachen Rührkuchens: er schmeckt herrlich nach Zimtschnecke, ist aber viel schneller zubereitet.

Ich habe für meinen Zweipersonenhaushalt eine extra kleine Kranz- bzw Gugelhupfform. Wenn man eine reguläre Form verwendet, so ist das Rezept zu verdoppeln!




Für den Kuchen benötigt man:
  • 120g Butter, Raumtemperatur
  • 250g Zucker
  • 3 Eier
  • 100g Vanillejoghurt (oder Naturjoghurt)
  • 1/4 TL Vanilleextrakt
  • 50ml Milch
  • 200g Mehl
  • 1 EL Backpulver
  • 1 Prise Salz


Für die "Füllung" benötigt man:
  • 150g Zucker
  • 1-2 EL Zimtpulver

Für die Glasur benötigt man:
  • 80 g Puderzucker
  • 1 EL Milch
  • 1/2 TL Zimtpulver





1. Den Ofen auf 170°C vorheizen. Eine Kranz- oder Gugelhupfform fetten und mit Mehl bestäuben.

2. Die weiche Butter mit dem Zucker cremig rühren. Die Eier, Vanillejoghurt, Vanilleextrakt und Milch hinzufügen und alles gut vermengen.

3. Das Mehl mit dem Backpulver und dem Salz mischen und unter die restlichen Zutaten heben; ordentlich verrühren.

4. Etwa ein Drittel des Teiges in die vorbereitete Backform füllen. Zimt und Zucker mischen und die Hälfte auf den Teig in der Form geben. Ein weiteres Drittel des Teiges in die Form geben, wiederum mit dem Zimtzucker bestreuen und mit dem Rest des Teiges bedecken. Mit dem Stiel eines Löffels in kreisenden Bewegungen die verschiedenen Schichten leicht durchmischen; wie bei einem Marmorkuchen.

5. Im vorgeheizten Backofen bei 170°C ca 35 Minuten backen. Auskühlen lassen und stürzen.

6. Für die Glasur alle Zutaten glatt verrühren und über dem ausgekühlten Kuchen verteilen.



Sonntag, 21. Februar 2016

Yoghurt Waffles

Even though it's still February, we do get an occasional glimps of spring and yoghurt waffles for breakfast make these late-winter / early-spring days perfect. But they are just as great for spontaneous afternoon coffee or tea parties, as you usually have all of the ingredients stocked (or at least I do) and the preparation only takes a couple of minutes.
The plain joghurt gives these waffles a nice refreshing taste and a very silky texture which perfectly goes with fresh fruit, cinnamon-sugar and a nice cup of tea!



For 10 waffles you will need:
  • 2 cups flour
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tbsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 2 eggs
  • 2 cups plain yoghurt
  • 1/4 cup milk
  • 1/4 Tcup canola or sunflower oil
  • 1 tsp vanilla extract
  • oil for greasing

1. Preheat waffle maker.

2. In a big bowl, mix flour, sugar, baking powder and salt.

3. In a second bowl or jug, mix the eggs, yoghurt, milk, oil and vanilla extract.

4. Pour the yoghurt mixture into the dry ingredients and whisk until smooth but runny.

5. Grease the irons of your waffle maker and pour some of the batter (amount depending on your waffle maker) in the middle. Close and bake until done; ususally 4-5 minutes. 

Joghurt-Waffeln

Momentan bekommt man an manchen Tagen schon einen kleinen Vorgeschmack auf den Frühling und diese leckeren Joghurt-Waffeln zum Frühstück machen einen solchen Tag perfekt. Auch für kurzentschlossene Kaffeekränzchen ist dies ein tolles Rezept, da man (also zumindest ich) immer alle Zutaten auf Vorrat hat und auch die Zubereitung im Handumdrehen geht. Durch den Naturjoghurt schmecken die Waffeln erfrischend säuerlich und haben eine sehr weiche, saftige Konsistenz. Sehr lecker zusammen mit frischem Obst, Zimtzucker und einer Tasse Tee!




Zutaten für etwa 10 Waffeln:

  • 2 Tassen Mehl
  • 1/2 Tasse Zucker
  • 1 EL Backpulver
  • 1 Prise Salz
  • 2 Eier
  • 2 Tassen Naturjoghurt
  • 1/4 Tasse Milch
  • 1/4 Tasse Sonnenblumenöl
  • 1 TL Vanilleextrakt
  • Öl zum Einfetten des Waffeleisens

1. Das Waffeleisen anschalten und aufwärmen lassen.

2. In einer großen Schüssel Mehl, Zucker, Backpulver und Salz verrühren.

3. In einer zweiten Schüssel oder einem Krug die Eier mit dem Joghurt, der Milch, dem Sonnenblumenöl und dem Vanilleextrakt verrühren.

4. Die Joghurtmischung zur Mehlmischung geben und mit einem Schneebesen zu einem glatten, relativ flüssigen Teig verrühren.

5. Die Platten des Waffeleisens mit Öl bestreichen und eine ausreichende Menge des Teigs (etwa 2-3 Esslöffel; variiert je nach Waffeleisen) in die Mitte geben. Das Waffeleisen schließen und fertig backen, etwa 4-5 Minuten lang.

Montag, 8. Februar 2016

Beignets

Just in time for Mardi Gras, I'm sharing my recipe for begneits with you. It's a cross between classic New Orleans-style beignets and Franconian Kissle, a deep-fried treat served during carnival and fairs.
Even though it does take some time to prepare them because of the proofing time, they are really simple and anyone can make them.




For about 16 beignets you will need:

  • 250g (1 cup) flour
  • 1 sachet of dry-yeast
  • 60g (1/4cup) sugar
  • 30g (2 tbsp) butter, melted
  • 100ml (3,4 oz) milk, warm
  • 1 egg
  • 5 tbsp kirsch
  • 3 tbsp icing sugar

1. In a big bowl, combine the dry ingredients and form a little well in the middle.

2. Add the melted butter, warm milk, egg and kirsch into the well. Start combining the wet ingredients with a fork and slowly work in the dry ingredients and knead thoroughly until you have a soft and only slightly sticky dough. Leave to rise in a warm place for about 1 hour.

3. Slightly dust your work surface with flour, knock back the yeast dough and using a rolling pin, roll it to about 5mm (1/5 of an inch) thickness. With a pizza roller, cut it into rectangles of about 3x5 cm (1 inch x 2 inch). Cover with a kitchen towel and allow to rise one last time, for about 45 minutes.

4. In a deep pan, heat 300ml (10 oz) of sunflower oil. (The temperature is right when bubbles start to appeare around the stick end of a wooden spoon when inserted). Fry one small batch of beignets after another, allowing them to fry for about 90 seconds per side. Drain on a paper towel-lined plate. Generously dust with icing sugar.